Bekeken advertenties worden opgeslagen op je computer in de vorm van de zogeheten cookies. Deze worden bij Web Retargerting gebruikt om de advertenties aan te passen aan jouw voorkeuren.

gebruikt om de advertenties aan te passen aan jouw voorkeuren. Sinds 2011 is hier verandering in gekomen. Je kunt jezelf aanmelden op het volg-me-niet-register. Dit register is gebaseerd op het bel-me-niet-register. Hierin kan je aangeven dat je geen telefoontjes wilt krijgen van callcenters. Het gevolg is dat je gegevens niet gebruikt worden om advertenties op jou te richten. Dit heeft zo zijn voordelen en nadelen.

De voor- en nadelen

De voordelen van het volg-me-niet-register zijn vanzelfsprekend. Je privacy wordt online beschermt doordat je gegevens niet meer opgeslagen kunnen worden. Op een gedeelde computer kan hierdoor niemand aan de advertenties zien wat het eerdere zoekgedrag geweest is. Ook kent het systeem nadelen. Advertenties gebaseerd op je interesses kunnen best handig zijn. Als jij een nieuwe computer wilt kopen en je zoekgedrag is hierop gebaseerd, dan kun je gemakkelijk verschillende aanbieders en prijzen langs zien komen in de advertenties. Voor de adverteerders betekent dit dat ze gerichte reclame kunnen opzetten. Als je je toch wilt aanmelden voor dit register, hoef je alleen maar rechtsboven in de advertentie op het kruisje te drukken. Je wordt vervolgens doorverwezen naar de site www.youronlinechoices.com waarop je je kunt inschrijven voor het volg-me-niet-register. Je kunt zelfs aangeven of je van één bedrijf of meerdere bedrijven de advertenties blokkeert.

Alternatieven

Je kunt er ook voor kiezen om je cookies totaal uit te schakelen of na elke sessie te verwijderen. Wel komt dit gepaard met een aantal nadelen. Gebruikersnamen en taalinstellingen zal je bij elk bezoek bij elke pagina opnieuw in moeten stellen. Niet een ideale oplossing dus. Een beter alternatief is een advertentieblokker. Dit zorgt ervoor dat de advertenties niet meer zichtbaar zijn. Ook dit komt gepaard met een nadeel. Veel websites blokkeren hun content als er een advertentieblokker wordt gedetecteerd in jouw browser.