Je kleintje is geboren. Ongetwijfeld een feestelijk moment. Natuurlijk, er zijn ook wat zwaardere momenten overdag als hij blijft huilen, of ‘s nachts als je uit moet voor een voeding. Maar je weet wat ze zeggen, je krijgt er zoveel voor terug, inclusief bergen vol met vieze luiers. Dat moet toch anders kunnen?

Experimenten voor de wegwerpluier

Vroeger, toen alles nog beter was, gebruikte men grote vierkante witte doeken als luiers. Op een handige manier gevouwen en met twee veiligheidsspelden vastgezet, kon het alle boodschappen van de baby opvangen. Was het vol, dan werd het goed heet gewassen, te drogen gehangen en keurig gestreken weer opnieuw gebruikt. De wegwerpluier bestond nog niet. Daar kwam verandering in toen in 1946 een Amerikaanse dame begon te experimenteren met een soort plastic laag die het lekken van de luiers moest gaan voorkomen. Langzaamaan werd dit steeds verder ontwikkeld en ontstond de wegwerpluier zoals we die tegenwoordig kennen. 

Zonder bergen afval

Voor de meeste mensen een grote uitkomst, zoveel gebruiksgemak wie kan daar nu op tegen zijn. Inmiddels weten we wel beter. De wegwerpluier heeft namelijk ook een keerzijde. We raken steeds meer bewust van de belasting voor het milieu. Volgens sommige berekeningen gebruikt een baby gemiddeld vijf luiers per dag totdat het zindelijk is. Dan kom je in die paar jaar al snel op zo’n 5.000 luiers oftewel 140 kilo afval. Tel daarbij het financiële plaatje en je ziet direct het voordeel van wasbare luiers.

Van leuke printjes tot helemaal klaar met de luiers

En mocht dat nog niet genoeg motivatie zijn, kijk dan eens naar het grote aanbod van kleurrijke printjes. Wasbare luiers zijn in allerlei mooie en lieve motieven te verkrijgen. Een feestje aan de billen en aan de waslijn. En een laatste voordeel van wasbare luiers, is dat kinderen eerder zindelijk zijn. Doordat ze een beetje nattigheid voelen, leren ze eerder dan bij een wegwerpluier, wanneer ze hebben geplast. Het helpt hen om gemakkelijker zindelijk te worden. Dat is uiteindelijk toch waar het om gaat.