Viktor & Rolf is een ontwerpersduo met theaterachtige modeshows en spectaculaire kledingcollecties. Onder leiding van dit duo is er ook een gelijknamige modehuis ontstaan. Na hun studie in de jaren ’90 vertrokken ze naar Parijs om hier hun eerste collectie op te zetten. Zij wonnen, als beginnende ontwerpers, drie zeer grote modewedstrijden. Zowel Viktor als Rolf hebben vijf tips achtergelaten om je modeshows zo elegant mogelijk te maken. De lessen die we vandaag leren van dit duo luiden als volgt.

Creëer zelf een lifestyle en draag deze uit

Zelf een lifestyle creëren en uitdragen. Dit staat voor jezelf durven te zijn en te laten zien waarvoor je staat. Merken die dit feilloos uitvoeren kunnen profijt hiervan. Men volgt hen alsof ze stroop op hun bips hebben zitten. Iedereen wil hier graag bij horen. Pak je kans wanneer je een goed idee hebt en wie weet begint die stroop bij jou vanzelf te lopen.

Wees niet te voorspellen

Onvoorspelbaar zijn houdt in dat je niet elke dag hetzelfde moet doen. Je kan hiervoor een voorbeeld nemen aan Viktor & Rolf. Zij zullen zichzelf elke dag opnieuw proberen uit te vinden en zullen hier nooit mee ophouden. Met een constante stroom zetten zij de eigen ideeën om in plezierige verrassingen en verleidingen. Ze weten telkens weer hun publiek te verleiden met hun wisselende stijlen.

Ben persoonlijk en druk die stempel uit op de spullen die je uitbrengt

Hiermee wordt bedoeld dat je niet moet schuilen onder een masker. Laat jezelf zien. Dit kan euforisch zijn, maar toon ook je kwetsbare kanten door minder vrolijke shows neer te zetten. Hiermee pak je de aandacht door op gevoelens van de mens in te spelen. De NO collectie van Viktor & Rolf was ook een kwetsbare collectie. Het kan gezien worden als huidverzorging mannen.

Verander je perspectief

Bekijk bepaalde zaken met een andere blik en laat dit zien in je collectie. Niet alleen bij de modesector is dit van belang. Bij de film- of muziekwereld is dit ook erg van belang. Zorg door een verandering van perspectief voor vernieuwing. Je bent tevens een verhaal rijker als je je collectie nader wilt verklaren en een inspiratie voor anderen.

Wees creatief

De laatste les vandaag is je mate van creativiteit. Creëer alles zelf: je lifestyle, je show en de opzet. Gebruik kleur zoals kleur nog nooit gebruikt is, gebruik stof zoals het nog nooit gebruikt is. Neem desnoods een cursus in creativiteit als dit echt een slecht persoonlijk punt is bij je. Het is uiteindelijk van belang dat jij op een authentieke wijze goed je eigen stijl kan laten zien, want hiermee kun je het publiek écht verleiden.