Sta je op het punt om een elektrische fiets te kopen? Maak een proefrit! Op deze manier kan je goed overwegen of je een elektrische fiets wilt en zo zorg je ervoor dat je een e-bike aanschaft die bij jou past. Waar moet je nou op letten? Wij leggen het je uit!

 

De comfort

Bij een testrit is het goed om te kijken naar het comfort van de fiets. Het is belangrijk dat het zadel lekker zit, zodat je hier langere afstanden op kan maken. Zit het niet lekker? Kijk of er mogelijkheden zijn voor een ander zadel. Test daarnaast ook of je makkelijk kan afstappen. Als dit moeilijk gaat is dit een slecht teken, aangezien dit gevaarlijk kan zijn. Het is van belang dat je zadel en stuur op de goede hoogte ingesteld kunnen worden. De framebuis moet passen bij jouw lengte. Kijk of dit kan en of het makkelijk te verstellen is. Ben je van plan om je fiets veel te vervoeren met de auto door middel van een fietsendrager? Kijk hoe zwaar de fiets is en of je hem kan tillen.

 

De bediening van de fiets

Let bij de testrit erop dat je makkelijk door bochten kan sturen. De fiets moet makkelijk en soepel te besturen zijn. Probeer verschillende ondergronden uit om op te fietsen, zodat je ook voelt of dit fijn is. Remmen en schakelen moet makkelijk verlopen, dus probeer dit een paar keer tijdens je proefrit. Er zijn e-bikes met een automatische versnelling, waarbij je met een druk op de kop schakelt. Ook hebben sommige elektrische fietsen een display waar je de informatie van de fiets kan bekijken. Snap je hoe dit werkt? Vraag anders of een e-bike verkoper dit wil uitleggen.

 

De accu is ook belangrijk bij een elektrische fiets. Afhankelijk van het type en gebruik kan je met een volle accu 30 tot 130 kilometer fietsen. Voordat je de fiets koopt is het fijn om uit te zoeken of de accu makkelijk van de fiets te halen is, of de accu makkelijk overal op te laden is en wat de oplaadtijd van de batterij is. Het gewicht en de plek van de accu hebben ook invloed op hoe de e-bike rijdt.

 

Neem alles in overweging!

Misschien wat minder belangrijk, maar het is ook fijn als je een fiets uitkiest die je mooi vindt en die goed afgewerkt is. Neem alle aspecten in overweging, afhankelijk van de afstanden die je wilt fietsen, het landschap waar je fietst en hoe hard je wilt trappen. Je kan namelijk ook een snelle e-bike kiezen of een speed pedelec. Een gewone fiets geeft ondersteuning tot 25 kilometer per uur en een speed pedelec geeft dit tot 45 kilometer per uur. Heb je een fiets gekozen die aan al je eisen voldoet? Zorg dat je dan nog een goed slot hebt, zodat je nog heel lang kan genieten van je nieuwe aanwinst: de elektronische fiets!