In de jaren ‘40 en recentelijker de jaren ‘90 van de vorige eeuw werden ze voor het eerst gesignaleerd: de chokers. (De nauwsluitende halsversiering ken je misschien nog van de nostalgische ’’tattoo choker’’, maar is ook verkrijgbaar in andere varianten. Deze subtiele doch elegante trend is duidelijk terug van weggeweest!

Gaultier

In januari 2016 heeft Jean Paul Gaultier de internationale modewereld wakker geschud met de elegante wijze waarmee hij de chokers nieuw leven inblies. Denk niet aan de gekleurde tribal chokers waarmee de Spice Girls ten tonele kwamen, maar juist de elegante juwelen versie, de zwarte stoffen choker of de lederen klassieker. Voor ieder wat wils.

Koningklijke choker

In de negentiende eeuw werden chokers voor het eerst gesignaleerd in het straatbeeld van Europa. Historisch gezien wordt het geassocieerd met ‘high fashion’, maar in elke sociale groep blijkt de choker een ander statement te maken. De oorsprong van de choker ligt echter bij koningin Alexandra van Denemarken, die de choker in het begin van de jaren ’90 immens populair maakte doordat ze er eigenlijk een litteken mee probeerde te verbloemen.